Vanaf 1 juli extra betalen voor plastic verpakking

betalen-voor-plastic-verpakking

Koffie halen op het station? Frietje meenemen bij de snackbar?  Maaltijdsalade kopen in de supermarkt? Of een broodje in plastic bij het tankstation? Voor allemaal geldt dat als je vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, je extra betaalt voor plastic verpakkingen, wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden! Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden.

Hoeveel ga je betalen voor plastic verpakkingen?

Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij vragen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Als richtlijnen geeft de overheid mee:

 • € 0,25 voor een beker
 • € 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes)
 • € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus

Hoe werkt het?

Ondernemers mogen per 1 juli 2023 dus geen gratis wegwerpbekers en -bakjes met plastic meer aanbieden. Dit geldt ook voor de bekers waar je bijvoorbeeld koffie voor onderweg in krijgt. Die beker lijkt van papier, maar bevat een plastic laagje om de beker waterdicht te maken. Dat geldt ook voor veel papieren bakjes. Als klant betaal je daar straks een extra bedrag voor, bovenop de prijs van je eten of drinken.

Wat zijn de nieuwe regels?

Om het gebruik van herbruikbare bekers en bakjes te stimuleren, gelden vanaf 1 juli 2023 nieuwe regels:

 • Vanaf 1 juli betaal je extra voor plastic verpakkingen, wegwerpbekers, -bakjes met plastic als je eten of drinken afhaalt of laat bezorgen.
 • De kosten die je maakt voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic staan straks apart op de kassabon vermeld. Zo zie je meteen hoeveel extra je betaalt.
 • Ondernemers zijn vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Er zijn twee manieren.
  • Of ondernemers bieden herbruikbare bekers en bakjes aan waarvoor je borg moet betalen en die je terug kunt brengen.
  • Of ondernemers vullen de beker of het bakje dat jij hebt meegebracht.
 • De ondernemer kiest zelf welke vorm wordt aangeboden. Ze kunnen er ook voor kiezen om beide vormen aan te bieden.
 • Vanaf 1 januari 2024 wordt bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt. Denk aan de afwasbare mok op kantoor en herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op festivals en evenementen.

 

Meer weten over plastic verpakkingen?

Informatie over wat de nieuwe regelgeving per 1 juli 2023 betekent voor ondernemers is te vinden op minderwegwerpplastic.nl.

Lees meer over deze maatregelen en andere maatregelen die de overheid neemt om de afvalberg te verkleinen.

Heb je andere vragen? Neem contact met ons op >

Meer Tips voor Ondernemers >

Hoe succesvol kun je zijn als kantoor? Ons succes wordt bepaald door het succes van onze klanten. Daarom zijn we als team elke dag bezig om hen te helpen. Met kennis, ervaring, ideeën en systemen, zoals onze app, de beste boekhoudapp van Nederland. En als onze klanten succesvol zijn, zijn wij het ook. Successen maak je met elkaar en successen deel je met elkaar. Ook met u. Dus overweegt u succesvol te worden? We helpen u graag verder. Ook u verdient het beste.