Zoveel? De schaar erin!

Wanneer ik met ondernemers de resultaten bespreek, krijg ik vaak de vraag waar al die winsten toch blijven. ‘Waar is dat geld?’, zeggen ze dan. Ik leg dan uit wat er is gebeurd. Bijvoorbeeld een toename van het debiteurensaldo, extra aflossingen op leningen of een eenmalige investering. Zaken die zij even vergeten zijn, maar die hen dan weer te binnen schieten: ‘Oh ja, inderdaad’.
Maar als blijkt dat de privéopnamen hoger zijn geweest dan normaal of zelf hoger dan gewenst, reageren ondernemers vaak verontwaardigd dat dit niet kan kloppen. ‘Zoveel? Dat bestaat niet!’

Uiteindelijk, als we samen alle mutaties hebben doorgenomen, zien ze zelf ook in dat het wel moet kloppen. Een koude douche, maar de cijfers zijn onverbiddelijk. ‘Hein Online doet zijn werk echt wel goed hoor’, zeg ik dan, waarna zij mij licht gepijnigd aankijken. Ik zie ze denken.

‘Waar is dat geld?’, zeggen ze dan.

Het goede nieuws wat ik dan voor ze heb, is dat het wel anders kan! Wat is het geval? Ik leg uit dat ik twee soorten ondernemers ken: Zij die binnen een eenmanszaak of vennootschap onder firma werken en een vast bedrag per week of maand overmaken van de zaak naar hun privérekening. Zij noemen dat hun salaris. Wij noemen dat – boekhoudkundig – een privéonttrekking. Zolang dat elke maand hetzelfde bedrag is, is er meestal weinig aan de hand. Tenzij de winst in ene fors daalt.

Maar er zijn ook ondernemers die veel privébetalingen doen via hun zakelijk pinpas. Deze groep ondernemers hebben vaak geen enkel idee hoeveel ze per jaar aan de onderneming onttrekken. Zij lopen een flinke kans dat zij meer uit hun onderneming halen dan zij aan winst hebben gemaakt. Dat valt ze rauw op hun dak.

‘Tip van Tom’, zeg ik dan opgewekt: ‘Als je die zakelijke pinpas nou gewoon eens doormidden knipt? Sluit je aan bij groep 1 en maak maandelijks een bedrag over naar privé en laat het daar bij. Samen kunnen we wel bepalen wat een verantwoord bedrag is, privé én zakelijk.’ Een klein knikje met het hoofd zegt voldoende.

Mijn vader zei vroeger altijd al dat je alleen rijker kon worden als er meer binnenkomt dan er uitgaat. Hoeveel je binnenkrijgt, is het resultaat van je ondernemerschap. Hoeveel je overhoudt, is het resultaat van je beheersing. Bij dit soort gesprekken heb ik de schaar vaak al op tafel klaar liggen.

Hoe succesvol kun je zijn als kantoor? Ons succes wordt bepaald door het succes van onze klanten. Daarom zijn we als team elke dag bezig om hen te helpen. Met kennis, ervaring, ideeën en systemen, zoals onze app, de beste boekhoudapp van Nederland. En als onze klanten succesvol zijn, zijn wij het ook. Successen maak je met elkaar en successen deel je met elkaar. Ook met u. Dus overweegt u succesvol te worden? We helpen u graag verder. Ook u verdient het beste.