Zakelijke lunch of toch privé?

Zijn je zakelijke lunchkosten altijd aftrekbaar? Nee! De kosten van ontbijt, lunch en diner die je als ondernemer (zzp’er) maakt tijdens een zakelijke verblijf elders zijn NIET aftrekbaar van de fiscale winst!

De zaak waar het om ging was als volgt. Een ondernemer werkte via zijn eenmanszaak als consultant. Voor zijn opdrachten, die vaak maanden duurden, huurde hij kamers buiten zijn woonplaats. Wanneer hij daar verbleef, maakte de man zogenaamde verteerkosten. Dat zijn de kosten voor ontbijt, lunch en diner. De consultant trok 80% van deze verteerkosten af van zijn belastbare winst uit onderneming.

De Belastingdienst vond echter dat de verteerkosten helemaal niet aftrekbaar waren. De inspecteur stelde namelijk dat deze uitgaven in de privésfeer lagen. Eten en drinken is een primaire levensbehoefte en dus een privé-uitgave. De Hoge Raad gaf de inspecteur gelijk en verleende geen aftrek.

Conclusie

Dus wanneer zijn je lunchkosten aftrekbaar? Als je individueel ontbijt, luncht of dineert, kan de kosten hiervan niet aftrekken als zakelijke kosten. Alleen wanneer je met een zakenrelatie ontbijt, luncht of dineert én dan overleg heeft, zijn de kosten aftrekbaar.

Tip van ROB: toch even nadenken welke wijn je bij je diner bestelt.

 

Voor vragen neem contact met ons op.

Hoe succesvol kun je zijn als kantoor? Ons succes wordt bepaald door het succes van onze klanten. Daarom zijn we als team elke dag bezig om hen te helpen. Met kennis, ervaring, ideeën en systemen, zoals onze app, de beste boekhoudapp van Nederland. En als onze klanten succesvol zijn, zijn wij het ook. Successen maak je met elkaar en successen deel je met elkaar. Ook met u. Dus overweegt u succesvol te worden? We helpen u graag verder. Ook u verdient het beste.