UBL. De worteltjestaart die nog niemand lekker vindt

UBL goede standaard voor elektronisch facturerenEr was eens een konijn dat naar de bakker ging en vroeg of de bakker ook worteltjestaart had. Nee, die had de bakker niet. De volgende dag kwam het konijn weer: ‘Heeft u ook worteltjestaart?’ Nee, die had de bakker niet. En zo ging dat een paar dagen door tot de bakker dacht ‘weet je wat, ik bak een worteltjestaart’. En toen het konijn weer langskwam en om worteltjestaart vroeg, reageerde de bakker triomfantelijk: ‘Jazeker!’ ‘Vies hè’, zei het konijn.

Al ruim 5 jaar geleden kwam de Belastingdienst met het idee van UBL: de Universal Business Language. De gedachte is dat boekhoudsoftware facturen produceert die elk ander pakket zo kan lezen: één universele computertaal voor facturen, zodat de computer snapt wat er staat. Dat kan als we allemaal uitgaan van dezelfde digitale gegevensstructuur: UBL.

Dus als u een factuur in UBL-formaat ontvangt, sluist u die zo door naar uw boekhoudpakket. Niets e-mailen, niets inlezen, niets overtikken, hup in 1x alles verwerkt. Klinkt goed! Scheelt handen vol tijd , (overtik)fouten en dus geld.

‘Doen! Waar wachten we op Tom?’ Dat zal ik u uitleggen. Niemand pakt UBL op. Grote leveranciers niet, kantoren (bijna) niet. Veel kantoren verdienen hun geld aan het handmatig inboeken van gegevens. Liefst krijgen ze elk kwartaal boodschappentassen vol ordners met facturen en bonnetjes die ze allemaal lekker gaan overtypen. Een business model dat UBL in één keer om zeep helpt. Dus UBL komt daar de deur niet binnen.

En de grote leveranciers? Ik heb als proef op de som Heineken gebeld (ik heb diverse horecaklanten en zij krijgen echt heel veel ingewikkelde facturen). Niemand bij Heineken kent UBL. Factureren per PDF vinden zij prima. Ook Heineken tapt voorlopig niet uit een ander vaatje.

Dus?

“Ik doe een oproep aan alle bakkers om alleen nog maar UBL-facturen te versturen en aan alle konijnen om UBL wel lekker te vinden.”

UBL is de worteltjestaart zoals worteltjestaart bedoeld is. Ik lust wel een flinke punt!

(Voor uw geruststelling: Kantoor Hein Koning biedt binnen Hein Online uiteraard al de mogelijkheid om facturen in UBL te versturen en te ontvangen.)

Hoe succesvol kun je zijn als kantoor? Ons succes wordt bepaald door het succes van onze klanten. Daarom zijn we als team elke dag bezig om hen te helpen. Met kennis, ervaring, ideeën en systemen, zoals onze app, de beste boekhoudapp van Nederland. En als onze klanten succesvol zijn, zijn wij het ook. Successen maak je met elkaar en successen deel je met elkaar. Ook met u. Dus overweegt u succesvol te worden? We helpen u graag verder. Ook u verdient het beste.