Traineeship: stage of arbeid?

Een afgestudeerde ICT-er gaat aan de slag als trainee op basis van een Traineeship Contract. Hij gaat aan het werk tegen een vergoeding per gewerkte dag, 26 vakantiedagen, een opleiding en begeleiding. Einddoel is een arbeidsovereenkomst.  Na zes maanden stopt de trainee en hij eist nabetaling van salaris op basis van het wettelijk minimumloon.

Standpunt trainee
De trainee verrichtte dezelfde werkzaamheden als de andere werknemers van het bedrijf. Het traineeship is niet gelijk te stellen met een stage (in het kader van een opleiding), maar met een volwaardige baan. Er was een arbeidsovereenkomst en dus recht op ten minste het minimumloon.

Oordeel rechter
In dit geval gaat het om een leerovereenkomst van een volledig opgeleide beroepsbeoefenaar, die aan zijn of haar eigen ontwikkeling en kennisvergroting kan werken, maar die zonder beperkingen inzetbaar is voor de opdrachtgever en daarbij een bijdrage levert aan het primaire doel van de onderneming. Wellicht is het werk van de trainee nog niet volledig declarabel. Maar hij nam deel aan de normale dagelijkse activiteiten, zoals die bij het bedrijf werden uitgevoerd, en daarmee streefde de werkgever wel degelijk ook een eigen doel na, namelijk de trainee klaarstomen om hem na het traineeship als volwaardig werknemer te kunnen inzetten.

De rechter vindt het in dit kader opvallend dat een trainee volgens het Traineeship Contract de volledige stagevergoeding aan de werkgever moet terugbetalen, als hij een arbeidsovereenkomst krijg aangeboden, maar deze niet accepteert. Daarmee ontkracht de werkgever zelf dat de werkzaamheden van de trainee enkel en alleen ten behoeve van diens professionele ontwikkeling zijn.

Daarom was inderdaad sprake van een arbeidsovereenkomst. De werkgever moest ten minste het minimumloon aan de trainee betalen.

Let op: De werkgever probeerde hier een afgestudeerde ICT-er genoegen te laten nemen met een stageovereenkomst en dito vergoeding. Kenmerk van een stageovereenkomst is dat deze plaatsvindt in het kader van een opleiding voor een diploma. Als deel van de ‘beloning’ voor zijn werkzaamheden krijgt de stagiair dan studiepunten, die vereist zijn voor het diploma. In dit geval moest de afgestudeerde ICT-er ongetwijfeld nog veel leren, maar zijn diploma had hij al en hij werkte gewoon mee in het bedrijf.



Bron: accountantsportal.nl

Hoe succesvol kun je zijn als kantoor? Ons succes wordt bepaald door het succes van onze klanten. Daarom zijn we als team elke dag bezig om hen te helpen. Met kennis, ervaring, ideeën en systemen, zoals onze app, de beste boekhoudapp van Nederland. En als onze klanten succesvol zijn, zijn wij het ook. Successen maak je met elkaar en successen deel je met elkaar. Ook met u. Dus overweegt u succesvol te worden? We helpen u graag verder. Ook u verdient het beste.