Prijsplafond voor de energierekening

 

De energierekening. Daar krijgen heel veel huishoudens en ondernemers het heel erg warm van. Daarom heeft het kabinet met het prijsplafond voor de energierekening een aantal ingrijpende maatregelen getroffen. We zetten ze kort voor je op een rij:

+ vanaf 1-1-2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers.

+ voor gas betaal je € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1200 kuub.

+ voor elektriciteit betaal je € 0,40 per KWh tot een verbruik van 2.900 KWh.

+ voor een huishouden met een gemiddeld verbruik levert dat in 2023 € 2500,- voordeel op.

– voor energieverbruik boven het plafond betaal je het tarief in je energiecontract. Dit kan heel hard oplopen als je geen vast contract hebt of je vaste contract binnen kort afloopt.

+ voor november en december ontvangen huishoudens een vaste korting op de energierekening van € 190 per maand.

Voor wie is het prijsplafond energierekening gunstig?

Het prijsplafond zal gelden voor alle kleinverbruikers. Naast huishoudens gaat het om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Het kabinet gaat daarnaast een gerichte compensatieregeling uitwerken voor het energie-intensieve mkb.

Is het prijsplafond energierekening voldoende?

In 2021 was het gemiddelde verbruik van een huishouden 1.200 m3 gas en 2.460 kWh elektriciteit (CBS). Daarmee zit je dus net op en onder de grenzen van het plafond. Het prijsplafond levert zo een huishouden met een gemiddeld verbruik in 2023 in totaal zo’n € 2.500 voordeel op. Dus iets meer dan € 200 per maand.

Warmtepomp

Het plafond sluit ook beter aan bij huishoudens die verwarmen met een (hybride) warmtepomp en daardoor meer elektriciteit en minder gas gebruiken. Zo wordt je niet gestraft voor een lager gasverbruik.

Meer weten?

Op de site van de overheid staat de complete maatregel >

Voor vragen neem contact met ons op.

Hoe succesvol kun je zijn als kantoor? Ons succes wordt bepaald door het succes van onze klanten. Daarom zijn we als team elke dag bezig om hen te helpen. Met kennis, ervaring, ideeën en systemen, zoals onze app, de beste boekhoudapp van Nederland. En als onze klanten succesvol zijn, zijn wij het ook. Successen maak je met elkaar en successen deel je met elkaar. Ook met u. Dus overweegt u succesvol te worden? We helpen u graag verder. Ook u verdient het beste.