Een werknemer heeft recht op een transitievergoeding als zijn arbeidsovereenkomst minimaal twee jaar heeft geduurd en deze door of vanwege de werkgever wordt beëindigd. Dat is ook het geval bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid (doorgaans na twee jaar ziekte) en bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. Een nieuwe wet komt werkgevers tegemoet.
Werkgevers van langdurig arbeidsongeschikte werknemers krijgen ingaande 2020 compensatie voor transitievergoedingen en eventueel daarop in mindering gebrachte transitie- en inzetbaarheidskosten die ze op of na 1 juli 2015 aan langdurige arbeidsongeschikte werknemers hebben betaald. De compensatie wordt verstrekt door het UWV uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Hier staat mogelijk een verhoging van de uniforme Awf-premie tegenover.
Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen is de werkgever met ingang van 2020 geen transitievergoeding meer verschuldigd, als in een collectieve arbeidsovereenkomst of regeling namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan voorzieningen zijn getroffen om werkloosheid te beperken of voorzien wordt in een redelijke vergoeding voor werknemers.
Tip: Ga de komende periode na of u op of na 1 juli 2015 de arbeidsovereenkomst van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer heeft beëindigd en daarbij een transitievergoeding hebt betaald. In dat geval kunt u in 2020 compensatie claimen.
—
Bron: accountantsportal.nl
Nog meer tips?
Hoe succesvol kun je zijn als kantoor? Ons succes wordt bepaald door het succes van onze klanten. Daarom zijn we als team elke dag bezig om hen te helpen. Met kennis, ervaring, ideeën en systemen, zoals onze app, de beste boekhoudapp van Nederland. En als onze klanten succesvol zijn, zijn wij het ook. Successen maak je met elkaar en successen deel je met elkaar. Ook met u. Dus overweegt u succesvol te worden? We helpen u graag verder. Ook u verdient het beste.