Fiscale maatregelen met betrekking tot het coronavirus

Ook in Nederland zijn inmiddels de economische consequenties van het coronavirus merkbaar. Om te voorkomen dat ondernemers daardoor in liquiditeitsproblemen komen, heeft het kabinet een aantal fiscale maatregelen getroffen.

Fiscale maatregelen corona

  • Uitstel van betaling
  • Geen verzuimboete
  • Verlaging voorlopige aanslag
  • Verruiming Borgstelling MKB-kredieten

Hieronder leest u de exacte maatregelen.

Uitstel van betaling

Het is mogelijk om bijzonder uitstel van betaling voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting aan te vragen. De Belastingdienst zal uitstel van betaling verlenen als de ondernemer schriftelijk motiveert dat hij door de coronacrisis in de problemen is gekomen. Zodra het verzoek om uitstel bij de Belastingdienst binnen is, zet de Belastingdienst de invordering stil. De individuele beoordeling van het verzoek vindt later plaats.

Geen verzuimboete voor het niet (tijdig) betalen

De Belastingdienst zal de komende tijd een verzuimboete voor het niet (tijdig) betalen achterwege laten of terugdraaien. De behandeling van verzoeken om uitstel moet handmatig plaatsvinden, zodat de behandeltijden kunnen oplopen als er veel verzoeken binnenkomen.

Verlaging voorlopige aanslag

Ondernemers die een lagere winst verwachten door de coronacrisis, kunnen een verzoek indienen voor een verlaging van de voorlopige aanslag inkomsten- of vennootschapsbelasting, zodat ze meteen minder belasting gaan betalen. Deze verzoeken zullen door de Belastingdienst worden ingewilligd.

Verruiming Borgstelling MKB-kredieten

Met de Borgstelling MKB-kredieten staat de overheid voor een deel borg voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar aan hun financier (met name banken) niet genoeg zekerheden kunnen bieden. Men streeft ernaar om per eind maart met een tijdelijke verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten te komen. De bedrijven die worden geraakt door de gevolgen van het coronavirus en daardoor in liquiditeitsproblemen komen, kunnen dan tijdelijk rekenen op extra gunstige voorwaarden.

 

Neem contact op

Wanneer u met een of meerdere van deze vragen te maken heeft, kunt u contact met ons opnemen: 0299-365848. Vraagt u dan naar Gemma van Dijk en Rosanne Jonk. Zij staan u graag te woord.

Hoe succesvol kun je zijn als kantoor? Ons succes wordt bepaald door het succes van onze klanten. Daarom zijn we als team elke dag bezig om hen te helpen. Met kennis, ervaring, ideeën en systemen, zoals onze app, de beste boekhoudapp van Nederland. En als onze klanten succesvol zijn, zijn wij het ook. Successen maak je met elkaar en successen deel je met elkaar. Ook met u. Dus overweegt u succesvol te worden? We helpen u graag verder. Ook u verdient het beste.