Van 6 naar 9% btw. Wel of niet doorbereken?

Onder de nieuwe regering bestaat het voornemen om het lage btw-tarief te verhogen van 6 naar 9%. Wat gaat u doen? Doorberekenen aan uw klant of niet? Ik geef u een paar tips.

U past de verkoopprijs wel aan
Stel de verkoopprijs van een artikel bedraagt € 2,50 incl. 6% btw. Bereken nu eerst de verkoopprijs excl. btw: 100/106 x € 2,50 = € 2,36. Vervolgens berekent u 9% btw over € 2,36: 109/100 x € 2,36. De nieuwe verkoopprijs incl. 9% btw is € 2,57. U kunt het nog sneller doen door: 109/106 x € 2,50 = € 2,57.

U past de verkoopprijs niet aan
U bent niet verplicht om uw verkoopprijzen aan te passen, maar hoeveel doet u zichzelf dan tekort? De gevolgen kunnen groter zijn dan u misschien denkt. In het voorbeeld reken ik met een verkoopprijs van € 2,50 incl. btw en een inkoopprijs van € 1,50 excl. btw.

effect btw verhoging van 6 naar 9 %

Brutowinstmarge
Zoals u ziet, daalt de brutowinstmarge zonder prijsaanpassing 1,8% (36,4% -/- 34,6%). De impact van een btw-verhoging lijkt relatief beperkt. Maar stel dat u jaarlijks een bruto-omzet realiseert van € 200.000,-. Hoe ziet dat er dan uit als u de btw-verhoging niet heeft doorberekend?

effect btw verhoging van 6 naar 9 %

En wie betaalt uw verlies?
Berekent u de btw-verhoging niet door? Dan betaalt u die verhoging uit eigen zak: u maakt gewoon minder winst. Er valt niets extra’s af te trekken.

Tip van ROB
Denk niet te snel dat 3% btw-verhoging best meevalt. Bestaat uw omzet voor een groot deel uit omzet 6%-tarief, dan kan uw winst flink inzakken als u die 3% niet doorberekent aan uw klant.

Bron: Fiscaal en meer.

Hoe succesvol kun je zijn als kantoor? Ons succes wordt bepaald door het succes van onze klanten. Daarom zijn we als team elke dag bezig om hen te helpen. Met kennis, ervaring, ideeën en systemen, zoals onze app, de beste boekhoudapp van Nederland. En als onze klanten succesvol zijn, zijn wij het ook. Successen maak je met elkaar en successen deel je met elkaar. Ook met u. Dus overweegt u succesvol te worden? We helpen u graag verder. Ook u verdient het beste.