Bezorgers Deliveroo niet zelfstandig

Begin 2018 heeft de maaltijdbezorgdienst Deliveroo de arbeidsovereenkomsten met bezorgers niet verlengd. Ze konden als zelfstandige voor het bedrijf gaan werken op basis van een partnerovereenkomst. Die oplossing is in 2018 door een rechter geaccepteerd. Nu denkt een andere rechter daar heel anders over.

Deze rechter vindt dat de relatie werkgever-werknemer in de praktijk niet is gewijzigd. Deliveroo heeft de standaard partnerovereenkomst opgesteld. Deze is niet onderhandelbaar, evenmin als het tarief. Er is volgens de rechter nog een gezagsverhouding, gezien het systeem dat gebruikt wordt voor inroosteren en bezorgen. Bezorgers hebben bovendien in de praktijk weinig vrijheid om een klus te weigeren. Als ze dat doen, dan werkt dat financieel nadelig voor ze uit. Zelf vervanging regelen is toegestaan, als een bezorger een klus aangeboden krijgt, moet hij snel gaan bezorgen en heeft hij daar dus geen tijd voor. En Deliveroo moet toestemming geven als een vervanger een hele dienst van een bezorger wil overnemen. Dat lijkt op de procedure bij een reguliere arbeidsovereenkomst. Deliveroo is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Tip: De grens tussen werken in loondienst of als zelfstandige blijft de gemoederen bezighouden. Er zijn ook flinke consequenties op het vlak van sociale zekerheid, pensioen en belastingen. Gaat u met zelfstandigen werken, laat u dan tijdig adviseren.Bron: accountantsportal.nl

Hoe succesvol kun je zijn als kantoor? Ons succes wordt bepaald door het succes van onze klanten. Daarom zijn we als team elke dag bezig om hen te helpen. Met kennis, ervaring, ideeën en systemen, zoals onze app, de beste boekhoudapp van Nederland. En als onze klanten succesvol zijn, zijn wij het ook. Successen maak je met elkaar en successen deel je met elkaar. Ook met u. Dus overweegt u succesvol te worden? We helpen u graag verder. Ook u verdient het beste.