Belastingvrij schenken

[cs_content][cs_element_section _id=”1″ ][cs_element_layout_row _id=”2″ ][cs_element_layout_column _id=”3″ ][cs_element_text _id=”4″ ][/cs_element_layout_column][/cs_element_layout_row][cs_element_layout_row _id=”5″ ][cs_element_layout_column _id=”6″ ][x_gap size=”80px”][cs_element_text _id=”8″ ][cs_element_image _id=”9″ ][/cs_element_layout_column][/cs_element_layout_row][/cs_element_section][/cs_content][cs_content_seo]Het einde van het jaar komt er al weer snel aan. Dus als je nog een bedrag belastingvrij wilt schenken, moet je dat wel binnenkort doen. Maar hoeveel mag je schenken? En wat moet de ontvanger doen?
Hoeveel je belastingvrij mag schenken hangt in de eerste plaats af van wat jouw relatie met de ontvanger is en waarvoor de schenking is bedoeld. De meeste voorkomende vrijstellingen zijn:

€ 5.515 voor een schenking aan een kind. Je hoeft daarover geen aangifte schenkbelasting te doen
€ 2.208 voor een schenking aan een kleinkind. Je hoeft daarover geen aangifte schenkbelasting te doen

De Belastingdienst staat eenmalig een verhoogde vrijstelling toe, indien de schenking voor een koopwoning, dure studie of  een ander doel is en de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is.
Voorbeeld: Wil je een woning kopen of verbouwen? Stel, je krijgt hiervoor in 2020 een schenking van je ouders. Dan betaal je over een bedrag van maximaal € 103.643 geen schenkbelasting. Dat bedrag mogen ze je dus belastingvrij schenken.

Bij belastingvrij schenken niet vergeten aangifte schenkbelasting doen!
Om gebruik te maken van de schenkingsvrijstelling moet de ontvanger wel aangifte schenkingsbelasting doen als het ontvangen bedrag hoger is dan € 2.208 respectievelijk € 5.515. In principe moet de aangifte binnen zijn voor 1 maart van het jaar ná de schenking.
En wanneer schenkbelasting is verschuldigd, mag ook de schenker die betalen! Die betaalt dan wel wat meer, omdat de Belastingdienst deze betaling ook als schenking beschouwt.

Tip van ROB ‘Belastingvrij schenken’

Kijk goed wat je relatie is met de ontvanger van je schenking voor het belastingvrije bedrag
Voor hogere schenkingen, bijvoorbeeld bij een koopwoning, gelden veel aanvullende regels en voorwaarden
Let op: schenkingen aan jou en je partner moet je meestal bij elkaar optellen
Vergeet niet aangifte schenkbelasting te doen
Lees verder over wat wij nog meer doen voor Belastingadvies

Check de site van de Belastingdienst voor de berekening van je schenkbelasting.Image[/cs_content_seo]

Hoe succesvol kun je zijn als kantoor? Ons succes wordt bepaald door het succes van onze klanten. Daarom zijn we als team elke dag bezig om hen te helpen. Met kennis, ervaring, ideeën en systemen, zoals onze app, de beste boekhoudapp van Nederland. En als onze klanten succesvol zijn, zijn wij het ook. Successen maak je met elkaar en successen deel je met elkaar. Ook met u. Dus overweegt u succesvol te worden? We helpen u graag verder. Ook u verdient het beste.