Meewerkende kinderen? Dit zijn de regels

meewerkende kinderen. Dit zijn de regels

Op de loonlijst

Werkt jouw kind wel eens mee in je onderneming of overweeg je dat? Dan kun je ervoor kiezen om je kind(eren) op de loonlijst te zetten. In ruil daarvoor doen ze dan klusjes binnen jouw bedrijf en verdienen ze hun (zak)geld. Let er hierbij wel op dat het werk moet voldoen aan de regels voor kinderen van die leeftijd. Wat je kind voor werk mag doen is afhankelijk van zijn of haar leeftijd:

  • 0-12 jaar: Kinderen van 12 jaar of jonger mogen niet werken. Ze mogen wel een klein klusje onder toezicht van een ouder doen en hiervoor wat zakgeld krijgen.
  • 13 of 14 jaar: Je mag alleen klusjes doen en helpen bij licht, niet-industrieel werk zoals vakkenvullen in een winkel. Je mag meehelpen in de winkel of landbouwbedrijf van je ouders als het woonhuis en bedrijf één geheel vormen.
  • 15 jaar: Je mag zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen, zoals vakkenvullen in een supermarkt, reclamedrukwerk bezorgen of groenten en fruit plukken.
  • 16 of 17 jaar: Je mag bijna elk soort werk doen, zolang het maar niet gevaarlijk is. Het werk mag je niet verhinderen om naar school te gaan.
  • Vanaf 18 jaar gelden de regelingen voor volwassenen.

Fiscale consequenties meewerkende kinderen

Als je kind op de loonlijst staat, stijgen jouw kosten. Dat drukt op de winst en dus betaal je minder inkomstenbelasting. Voor je kind maakt het niet uit, want die werkt over het algemeen zo weinig uren dat het brutosalaris (nagenoeg) netto wordt uitgekeerd. Jouw kind moet wel belastingaangifte doen aan het einde van het jaar. De hoogte van het loon mag je zelf bepalen. Want hoewel er wel een minimumloon bestaat, is er bij wet geen maximumloon vastgesteld. Dat zal jouw kind ongetwijfeld aanspreken!

Heb je nog vragen over meewerkende kinderen? Neem contact met ons op >

Meer Tips voor Ondernemers >