Ontslag in proeftijd toegestaan?

In een arbeidscontract tot zes maanden mag geen proeftijd worden opgenomen. Bij een contract van meer dan zes maanden mag dat wel. Tot zover de regels. Nu een praktijkgeval. Een werknemer gaat op 8 februari aan de slag op basis van een mondelinge overeenkomst, voor zeven maanden met een proeftijd. In de loop van februari ontvangt hij volgens afspraak de schriftelijke arbeidsovereenkomst. Hij tekent deze, maar stuurt hem niet terug. Eind februari komt de werkgever erachter dat de werknemer strafrechtelijk is vervolgd. Hij ontslaat de werknemer op 3 maart. Mag dat?

Volgens de werknemer niet. Na een bezoek aan een advocaat, eind maart, stelt hij dat mondeling niet zeven, maar zes maanden was afgesproken. De rechter is niet onder de indruk. Half februari heeft de werknemer de overeenkomst ontvangen en zelfs getekend. Tot 30 maart heeft hij nooit bezwaar gemaakt tegen de in de schriftelijke overeenkomst opgenomen duur van zeven maanden. Daarmee staat volgens de rechter voldoende vast dat partijen vanaf het begin een arbeidsduur van zeven maanden hadden afgesproken. Het proeftijdbeding en het ontslag zijn rechtsgeldig. 

Tip: Sluit een schriftelijke overeenkomst voordat de werknemer feitelijk voor u aan de slag gaat.



Bron: accountantsportal.nl

Hoe succesvol kun je zijn als kantoor? Ons succes wordt bepaald door het succes van onze klanten. Daarom zijn we als team elke dag bezig om hen te helpen. Met kennis, ervaring, ideeën en systemen, zoals onze app, de beste boekhoudapp van Nederland. En als onze klanten succesvol zijn, zijn wij het ook. Successen maak je met elkaar en successen deel je met elkaar. Ook met u. Dus overweegt u succesvol te worden? We helpen u graag verder. Ook u verdient het beste.