Onder werktijd op Whatsapp?

Uw werknemer doet onder werktijd andere dingen dan werken en haalt de daaraan bestede tijd niet in. Mag u dan het loon over de verzuimde tijd inhouden? Dat mag volgens de wet, behalve als de werknemer ziek was of het niet werken eigenlijk voor uw rekening kwam (bijvoorbeeld omdat uw server plat lag). Stel, u kunt aantonen dat een medewerker in een periode van zes maanden met de telefoon van de zaak onder werktijd 1.255 Whatsappberichten heeft verstuurd. Mag u inhouden, en zo ja hoeveel?

Dit voorbeeld komt uit recente rechtspraak. De werkgever mag inderdaad een deel van het loon inhouden. De rechter woog mee dat de werknemer in strijd handelde met het bedrijfsreglement. Incidenteel en beperkt gebruik voor persoonlijke doeleinden van de elektronische communicatiemiddelen was daarin toegestaan. Maar niet meer dan dat.

Volgens de rechter was de werknemer gemiddeld 2,5 tot 3 minuten bezig met elk Whatsappje. Op basis van een uurloon (inclusief vakantietoeslag) van € 25,63, berekent de rechter de inhouding afgerond op € 1.500.

Tip: Beoordeel of uw bedrijfsreglement op dit punt een update nodig heeft.



Bron: accountantsportal.nl

Hoe succesvol kun je zijn als kantoor? Ons succes wordt bepaald door het succes van onze klanten. Daarom zijn we als team elke dag bezig om hen te helpen. Met kennis, ervaring, ideeën en systemen, zoals onze app, de beste boekhoudapp van Nederland. En als onze klanten succesvol zijn, zijn wij het ook. Successen maak je met elkaar en successen deel je met elkaar. Ook met u. Dus overweegt u succesvol te worden? We helpen u graag verder. Ook u verdient het beste.